- De Amerikaanse verkiezingsstrijd staat volop in de schijnwerpers, na de terugtrekking van Joe Biden en de aanslag op Donald Trump.
- De Republikeinse uitdager lijkt opnieuw in te zetten op een zwakkere dollar, om de internationale concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie te versterken.
- Valuta-expert Joost Derks bespreekt de vooruitzichten voor de Amerikaanse munt.
ANALYSE – De terugtrekking van de Amerikaanse president Joe Biden en de aanslag op zijn rivaal Donald Trump hebben de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten volop in de schijnwerpers gezet. In bijna alle peilingen gaat de Republikeinse uitdager aan kop in de race om het Witte Huis.
Net als acht jaar geleden lijkt Trump in te zetten op een zwakkere dollar. Een koersdaling van de munt kan namelijk de internationale concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie versterken.
Het is maar de vraag of de dollar inderdaad een stapje terug doet onder een eventueel bewind van Trump. Veel van zijn plannen – zoals het invoeren van handelsbeperkingen – leiden in theorie juist tot een stijging van de Amerikaanse munt.
Maar het zou zomaar kunnen dat de dollar de komende maanden al een stapje terug doet. In de afgelopen maand is de dollar ten opzichte van de euro zelfs al met ruim 2 procent gedaald, tot bijna het laagste niveau van 2024.
Inflatie is niet meer allesbepalend
Die daling heeft echter niets te maken met de plannen van Trump en alles met het wegebbende politiek risico in Europa en vooral de plannen van de Federal Reserve.
De Amerikaanse centrale bank komt eind deze maand bijeen om te vergaderen over de beleidsrente. Fed-voorzitter Jerome Powell vertelde onlangs aan het Amerikaanse congres dat de economie niet langer oververhit is en dat de arbeidsmarkt afkoelt.
In plaats van te focussen op het inflatierisico, kijkt de centrale bank volgens Powell ook naar het gevaar van een economische groeivertraging. Wie tussen de regels doorleest, ziet al snel dat Powell zo de deur op een kier zet om de economie via een dalende beleidsrente een impuls te geven.
Die ruimte is er gekomen dankzij een inflatie die sinds 2023 is gedaald van 3,4 naar 3,0 procent. Overigens is de kans dat er deze maand nog een renteverlaging komt heel klein.
98% kans op renteverlaging in september
Volgens de CME FedWatch-tool wordt die kans momenteel ingeprijsd op minder dan 5 procent. Die kans neemt echter toe tot meer dan 98 procent voor de Fed-vergadering op 18 september. En eind dit jaar staat de beleidsrente volgens Fedwatch naar verwachting drie treden lager dan nu.
Overigens moeten die percentages met een korreltje zout worden genomen. Economische cijfers of politieke gebeurtenissen kunnen zorgen voor grote verschuivingen in de verwachtingen.
De komende maanden zal de aandacht van valutamarkten ongetwijfeld verschuiven van het Fed-beleid naar de verkiezingen. Na een rustige eerste jaarhelft lijkt de dollar dan ook in wat woeliger vaarwater te komen. Gelukkig hebben valutamarkten de afgelopen maanden al goed kunnen oefenen met snel schakelen tussen politiek en economie.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.